Blog

De voorwaardelijke invrijheidstelling op de schop: terecht of niet? Een (ondoordacht) wetsvoorstel nader beschouwd

dinsdag 22 oktober, 2019

Geschreven door Willemijn Oosterbaan-van Veen 

Minister Dekker heeft een wetsvoorstel ingediend dat er toe zou moeten leiden dat de voorwaardelijke invrijheidstelling van een gedetineerde maximaal twee jaar voor het einde van de gevangenisstraf in gaat.

Hoe is de regeling nu?

De regeling van voorwaardelijke invrijheidstelling (v.i.) zoals die nu geldt, houdt in dat een gedetineerde na tweederde deel van de opgelegde gevangenisstraf uitgezeten te hebben, onder voorwaarden in vrijheid kanworden gesteld. Dit geldt alleen bij gevangenisstraffen van minimaal 1 jaar en die bovendien geheel onvoorwaardelijk zijn opgelegd.

Het komt op het vo…

Lees meer


U bent verdachte in een strafzaak, wat nu?

dinsdag 21 mei, 2019

Door Willemijn Oosterbaan-van Veen 

Het kan iedereen overkomen, aangemerkt worden als verdachte. Dit houdt namelijk niet meer in dan dat politie en justitie een redelijk vermoeden hebben dat u zich schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit.

Dat strafbare feit kan van alles zijn, natuurlijk de voor iedereen voor de hand liggende zaken als diefstal, inbraak of mishandeling. Maar ook minder voor de hand liggende zaken kunnen reden genoeg zijn om u aan te houden als verdachte en in te sluiten op een politiebureau. U kunt daarbij denken aan het veroorzaken van een ongeluk op de snelweg, uw gefrustreerde ex verzint een aangifte wegens stalking/belaging, u joelt een b…

Lees meer


Wat mag de politie wel en wat niet?

vrijdag 2 november, 2018

Door Linda Ploeg

“Goedemiddag, Oosterbaan Frerix advocaten. U spreekt met Linda. “ Goedemiddag, met … Ik sta hier met een politieagent en ik ben staande gehouden. Hij wil me fouilleren maar ik wilde eerst jullie bellen. Mag die agent mij zomaar fouilleren?”

Dergelijke vragen ontvangen wij regelmatig op kantoor. Alle reden dus om hier een blog aan te wijden en de bevoegdheden van de politie voor u op een rijtje te zetten.

Identiteitscontrole:

Het vragen naar een identiteitsbewijs mag de politie enkel doen wanneer daar een goede reden voor is. Deze reden moet noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de politietaak (art. 8 lid 1 Politiewet …

Lees meer